П'ятниця, 19.04.2024, 09:31
Головна
Реєстрація
Вхід
Apoha.Art.City
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
НАЙКРАЩІ

Активісти тут... Шукай своє ім'я!

Наше опитування
З якого ви міста?
Всього відповідей: 331
Погода
Статистика
Яндекс.Метрика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
===
Головна » 2010 » Березень » 25 » БЛАГОСЛОВИ, МАТИ, ВЕСНУ ЗАКЛИКАТИ!
23:03
БЛАГОСЛОВИ, МАТИ, ВЕСНУ ЗАКЛИКАТИ!
      Цьогорічна зимонька видалася не тільки морозною, сніжною – «справжньою», але й довгою… Затяжний  зимовий період  спромігся налаштувати майже всіх на мажорний лад.  А от інша справа – весна, яка ймовірно забарилась десь у теплім краї. Нам усім,  вже, хочеться, щоб ожила нарешті  природа: запарувала земля, прозоре повітря наповнилося тонкими ароматами весняних квітів, небо озвалося пташиним співом, а річки забриніли водою, закрутилися водограями.

     Що ж, а може, щоб нарешті прийшло тепло, нам треба весну закликати та влаштувати їй справжню зустріч, як колись робили  наші пращури? Тож треба згадати як  відбувалося це здавна і створити весняне свято самим.
    Важко відшукати, в повсякденному побуті наших предків, обряди які були б поетичніше  за обряди і дійства, пов´язані із зустріччю весни. Наші пращури уявляли весну цілком реальною особою – стрункою, веселою, заквітчаною, співучою юнкою. Згадаємо Мавку із «Лісової пісні» Лесі Українки. Там, де ця юна діва з´являлася все оживало,  квітло,  дзвеніло лісовими струмочками та пташиними піснями.
   За народними уявленнями, весну приносили на крилах саме птахи, й закликання весни пов´язане, насамперед, з першими птахами.  Мабуть тому український народ склав безліч прекрасних пісень про своїх пернатих друзів. А, ще вважалося, що птахи, перш ніж повернутися з вирію, мають пролетіти через «небесні ворота», де їх перепускає міфологічний воротар.
     Протягом віків у нашого народу сформувався чіткий весняний обряд – «закликання весни». Весну закликали  піснями веснянками,  хороводами,  іграми, та іншими дійствами. Наші прабабці, здавна, перед приходом весни випікали печиво у вигляді жайворонків, голубків. Цих магічних птахів діти розносили по селу, співаючи «Благослови, мати, весну закликати! Весну закликати, зиму проводжати!»                     
      Першими з птахів до нас прилітають жайворонки, тому їм присвячено багато веснянок. Вважалося, що жайвір ощедрює теплом ниви , зозуля та соловейко – ліси та діброви, ластівка – дім. Також люди звертаються у закликаннях до гусей, качок, лелек, орлів. У веснянках, як і в колядках та щедрівках, звучать турботи  про майбутній добробут, заклики та побажання, замовляння врожаю. У весняних іграх та хороводах імітують рухи, характерні для трудової діяльності: засівання поля, збирання врожаю, обмолот,тощо.
     Пробудження природи на весні пов´язувалося також із богом Ярилом – уособленням родючої сили весняного сонця. Від появи Ярила зацвітають рослини, пробуджуються птахи, грають риби, запалюються коханням молоді серця. Ярилу, наші пращури, уявляли в образі  вродливого парубка, який їде на білому коні з вінком квітів на голові й зі снопом жита в руках.
     Весна щедро одарювала всіх, а тому її прихід вважався великим святом. Люди чітко розмежували закликання весни та її зустріч, що відбито, на сьогодні, у календарних святах. Свята, коли весна зустрічається з зимою – Стрітення (15 лютого), Обретіння (9 березня). А от наступні свята вже символізують прихід весни – Явдохи (14 березня), Сорока Великомучеників (22 березня) та Теплого Олекси (30 березня).
    Саме таким  традиційним народним закликанням весни та її святковій  зустрічі навчали, на Явдоху, учнів 6-А класу Зеленодольської  ЗОШ №2 бібліотекарі Зеленодольської міської бібліотеки для дітей Т.А.Павлюченко та Р.М.Басенко , завідуюча шкільної бібліотеки – М.І.Ляпунова і вчитель української мови та літератури ЗОШ №2 Г.О.Галкіна.  На народознавче свято , що мало актуальну назву «Благослови, мати, весну закликати!» , було запрошено всіх бажаючих дітей,  директора школи Л.П.Толокнєєву, завуча Н.В.Заітову, вчителів  М.М.Наклюцьку, О.А.Курилову, О.В.Толокнєєву, Л.А.Нагибіну. Свято відбувалося у народознавчій світлиці «Берегиня» ЗОШ №2.
      Організатори народознавчого заходу, на початку, поставили перед собою за мету: ознайомити присутніх з  давніми, майже втраченими, традиціями та обрядами українського народу, що були присвячені закликанню та зустрічі  весни; прищепити сучасній молоді любов до української народної культури та  давнім традиціям свого народу, сприяти подальшому відродженню народних обрядів та розвитку естетичних і творчих здібностей у дітей,  ознайомити з питаннями народного фольклору широке коло читачів наданого матеріалу.
     Важливим для учнів 6-А класу ЗОШ №2 є те, що вони не були тільки слухачами, а самі прийняли активну безпосередню  участь у відтворенні та демонстрації фрагмента дійства весняної обрядовості наших пращурів.  За сценарієм дійства роль матусі – господині, що зрання напекла «жайворонків» та роздала їх дітям, віртуозно виконала Женя Нечай, а от майстерність закликання весни продемонстрували Єлизар та Єлизавета Василенко, Данило Дашко, Геннадій Єфграфов, Олена Новікова, Юлія Пархоменко, Влад Сафронов, Андрій Тарасенко,. Справжніми гучними веснянками та барвистими хороводами зрадували душі присутніх Вікторія Курач, Євгенія Нечай, Вікторія Ніколаєнко, Дарина Павлова, Рая Руденко, Олена Шкура.
     Але ж, не тільки закликаннями, веснянками, хороводами та «жайворонками» зустрічали весну наші пращури. Вони також майстерно прикрашали свої оселі чудово виробленими птахами із всіляких підручних матеріалів і яких потім залюбки чіпляли до сволока власної оселі. Так, чому б і нам не виготовити весняного птаха й не прикрасити ним своєї домівки?!! На наше прохання показати та навчити всіх охочих чогось цікавого відгукнулися керівник художнього класу Зеленодольської школи мистецтв С. В.Макарова  та її вихованці: Влад Антонов, Олег Богословський, Марія Легоцька, Стас Казаков, Олена і Тетьяна Коцюбани, Анастасія Кривоконь,  Анастасія Кучерук, Олена Кілочко, Дарина Новокрещенова, Валерія Орловська, Анастасія Цомкало.  Юні митці на чолі з керівником  провели майстер – клас, під час якого навчали всіх бажаючих виготовляти паперових птахів в досить оригінальній та красивій техніці паперового вирізання – витинанці. Весняні птахи з ніжними , немов мереженими крильцями та хвостиками, оселилися у народознавчій світлиці «Берегиня» ЗОШ №2 , а також у народознавчому куточку «Оберіг» Зеленодольської міської бібліотеки для дітей та у власних домівках юних зеленодольців...
А що ж весна? Мабуть вона таки почула закликання та веснянки, повірила у щирість малих українців і, нарешті , завітала до нас!
    Організатори зазначених народознавчих свят за надану спонсорську підтримку в проведенні  заходів висловлюють щиру подяку приватним підприємцям Михайлу Феофановичу Басію, Майї Сергіївні Васильченко, Федосію Івановичу Галайдюку, Івану Вікторовичу Мусі та керівнику Апостолівського БТІ Андрію Володимировичу Савченко. Висловлюємо щиру подяку за кулінарне вміння шеф – повару Зеленодольської ЗОШ №2 Тетяні Григорівні Пустовойт. Висловлюємо щиру подяку за відзнятий та змонтований документальний фільм «Благослови, мати, весну закликати!» режисеру – аматору Пилипу Осіпову, учню Зеленодольської ЗОШ №2.  Висловлюємо подяку за інформаційний супровід проведених заходів Юрію Івановичу Тертишному - Голові правління ВГО «Наша Україна» та Олегу Михайловичу Мироненко – керівнику ДОО ВГО «Наша Україна» і координатору обласного проекту ДОГО «Громадський Актив Дніпропетровщини - ГРАД».
   М. Павлюченко – голова Апостолівського районного осередку ДОО ВГО «Наша Україна», голова Апосолівської районної організації Української Народної Партії




Переглядів: 2993 | Додав: Артем | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
2 Квітка  
0
Ну, якщо є варіант використати звязки політичних лідерів, чому б ні???
А взагалі це можуть бути організатори, або спонсори..
Lil - А ти проти політики чи власне даного заходу??? happy

1 Lil  
0
не понял. хтов се это пысал? полезла полытыка Тьом?) dry

3 Артем  
0
Це ж для дітей все...

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

//artcity.ucoz.ua
Друзі сайту

Допоможи сайту

РЕКЛАМА

| Art-m© 2024 | |