Четвер, 25.04.2024, 02:58
Головна
Реєстрація
Вхід
Apoha.Art.City
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
НАЙКРАЩІ

Активісти тут... Шукай своє ім'я!

Наше опитування
Чи допомоіг Вам сайт
Всього відповідей: 53
Погода
Статистика
Яндекс.Метрика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
===
Головна » 2011 » Квітень » 1 » Дніпропетровська облрада хоче зробити російську мову офіційною
11:33
Дніпропетровська облрада хоче зробити російську мову офіційною

Депутати обласної ради Павло Безуглий (ПР) і Андрій Бондаренко (КПУ) повідомили, що їхні фракції інціюватимуть винесення на сесію питання про надання російській мові статусу офіційної на території Дніпропетровщини. Про це ішлося під час «круглого столу» в ДФ Інституту ім. Горшеніна 24 березня. 

«Наша фракція відпрацює та врахує зауваження, що були висловлені нашому місту і Кривому Рогу, на вже спрямовані на задоволення Хартії про мови дії, та, вивчаючи досвід запорізьких і харківських колег, ми врахуємо їхній позитивний досвід», - заявив Павло Безуглий.

 Депутати вважають, що більшість мешканців Дніпропетровської області думає і спілкується російською, тому їм важко писати документи і направляти звернення до органів місцевої влади та інших установ державною українською мовою.


Хартія про регіональні мови стосується вимираючих мов, носії яких не мають влаcної держави, наголосив Сергій Довгаль, який представляв обласну організацію ВО «Батьківщина». Тому апелювання до Хартії з приводу російської мови є безпідставним.

 

Політичний оглядач Юрій Райхель назвав ініціативу регіоналів і комуністів з обласної ради політиканством. Він навів приклад упередженості правлячої партії у мовній політиці: «Чому в Криму, де 32% українців, у сімферопольських українських школах - 8 чоловік на місце, чому ж там не захищається українська мова? Не дає кримська влада, де в основному Партія регіонів, дозволу на відкриття двох українських шкіл у Сімферополі».

 

Голова Дніпропетровської міської організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко звернув увагу, що низка соцопитувань вказує на другорядність мовного питання для населення, а на першому місці питання зарплат, проблеми росту цін, житлово- комунального господарства і соціального забезпечення. Політик нагадав, що за даними перепису 2001 року 67% мешканців Дніпропетровської області визнали рідною мовою українську.

 

«Цим мовним спекуляціям треба покласти край і знайти нормальні цивілізовані механізми захисту прав російськомовного населення і російської мови, водночас розвиваючи українську як єдинодержавну, як мову більшості населення - рідну і зрозумілу абсолютній більшості Дніпропетровців і мешканців області», - наголосив

Андрій Денисенко. Він додав, що ВО «Свобода» вживатиме всіх законних заходів, щоби зупинити дії Партії регіонів щодо надання російській мові особливого, не передбаченого законом, статусу.

 

Автор: Зоя КРАСОВСЬКА

Переглядів: 666 | Додав: Артем | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

//artcity.ucoz.ua
Друзі сайту

Допоможи сайту

РЕКЛАМА

| Art-m© 2024 | |