Середа, 24.04.2024, 03:00
Головна
Реєстрація
Вхід
Apoha.Art.City
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
НАЙКРАЩІ

Активісти тут... Шукай своє ім'я!

Наше опитування
Чи допомоіг Вам сайт
Всього відповідей: 53
Погода
Статистика
Яндекс.Метрика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
===
Головна » 2010 » Січень » 19 » Водохреща
13:43
Водохреща
Йордан, Водохреща, або Богоявлення - так називають третє і завершальне велике різдвяно-новорічне свято, яке православні та греко-католики відзначають 19-го січня. Цього дня освячують воду. Кажуть, тоді вона набуває цілющих властивостей. У кожному регіоні України - власні традиції відзначення цього свята. Наші кореспонденти відшукали села, де Йордан досі святкують із давніми обрядами або вигадують нові особливі.
- Дай Боже нам ті свята провадити щасливо, щоби нікого нас пальчик не заболів, в щоб були ми всі в здоров'ї, в щасті, щасливо відсвяткували, щасливо дочекатись другого року.
Кутя, квас, узвар, вареники, смажені і печені пироги - на столі 12 обов'язкових пісних страв. Другий Святий вечір - так називають вечерю перед Водохрещам - у родині Ярослава Коваля цього року особливий. Тиждень тому в селі Гусакові, на Львівщині, постановили: у Ковалів є молода неодружена дівчина, тож "яблуневу ялинку" нестимуть звідтіля.
Христина Коваль, мешканка села Гусакова:
- Мені було дуже приємно, що ялинка принесе до нашої хати велику радість.
Подивитися на яблуневе деревце спішать щедрувальники:
- Пане господарю знайте, щедрика нам дайте, не дасте нам щедрика - виведемо зі стайні бика, відломимо правий ріг, биком будемо робити, а рогом будемо трубити. Христос охрестився!
- В ріці Йордані, дякую за віншування, дякую, заходьте до хати.
Оксана Шпега уже дев'ять років готує яблука для йорданської ялинки. Розповідає, що 19 січня, на Водохреща, деревце, прикрашене яблуками, несуть до церкви, освячують, а тоді - до народного дому. Там відбувається справжній аукціон.
Оксана Шпега, мешканка села Гусакова:
- Найцікавіший момент тоді, коли люди стоять в натовпі і пропихаються, хто скоріше купить собі яблуко.
- А буває таке, що не вистачає яблук?
- Буває.
Цього року святкова Служба Божа на ставку в Грузькому, що на Кіровоградщині, незвичайна. Тутешні селяни вирішили: настав час повертати давні йорданські традиції і обряди.
- Будем стараться, щоб оце запам'яталося сьогодні це свято,  цей день Водохреща. Наші дівчата такі гарні, а сьогодні будуть ще красивіші, в таких хустиночках.
Напередодні, розповідає Наталка, дівчата позбирали по селу вишиті рушники і дістали з бабусиних скринь квітчасті хустини.
Наталія Гавриш, мешканка села Грузьке:
- Дівчатка будуть брати горщик маленький, туди калину мочитм в воду і терти по щічкам.
Це для того, каже Наталка, аби щоки були рум'яними, оскільки посвячену воду вважають цілющою. А от пані Раїса напередодні чавила буряки. Колись у селі буряковим соком фарбували хрест із льоду, а навіщо - ніхто не знає. Цього року повторити магічний обряд предків не вдалося, тому буряковим соком полили лід навколо.
Раїса Мотузенко, мешканка села Грузьке:
- Не помазала, бо люди прийшли, вода піднялася, і якби я помазала, то вода була б червона.
Тиждень напередодні Водохреща на гірській річці гуцульського села Соколівка кипить робота. Сімнадцять років тому, після розпаду Радянського Союзу, тут задумали, окрім звичного йорданського хреста, робити каплички з льоду. Таким чином тутешні мешканці дякують Богу за ще один добре прожитий рік. Черга будувати льодове містечко з кожним роком переходить від одного кутка Соколівки до іншого.
Перше льодове містечко випала честь робити мешканцям кутка Глигов. Цьогоріч, через сімнадцять років, черга знову дійшла до них. Василь Лусюк пишається, що нову традицію їхньої Соколівки намагаються переймати інші.
Василь Лусюк, мешканець села Соколівка:
- Сусідні села починають робити тоже, вчора до нас приїжджали тут, малювали, що ми, як ми зробили. Таке не годні, але щось роблять. Приїжджають туристи, багато приїжджають, фотографуються, чудуються, бо не виділи такого ніколи.
Поки дівчата підготовлюють прикраси, хлопці наряджають сосну. Саме вони купують яблука, рубають сосну й особливо її зв'язують.
Степан Сидір, мешканець села Гусакова:
- Правила такі, що мусить бути три корони, щоб було по 5 гілок і вони відповідали по певній довжині.
Куплене яблуко з йорданської ялинки - це вияв дружби, симпатії та любові, пояснює Степан. Але купують райській плід для дами серця не лише парубки, але й одружені чоловіки.
Степан Сидір, мешканець села Гусакова:
- Кажуть, чим вище яблуко купиш, зразу дівчина закохається в тебе.
- То ти яке будеш купувати?
- Саме вище, звичайно.
Юлія Легенька, мешканка села Гусакова:
- Ну, 100-200 гривень, а тепер може навіть до 50 доларів буде коштувати саме найвище яблуко, яке знаходиться, як ми кажемо, на самому чубку, нижні яблука - 5 гривень, там дальше - чим вище, тим більше.
Коли з'явилася традиція в'язати "яблуневу ялинку", в Гусакові ніхто не знає. Є дві легенди її появи: начебто, саме сосну, прикрашену яблуками, тутешні люди принесли в дар народженому Ісусові Христові. Інша легенда каже, що саме перед Водохрещам гусаківська дівчина, закохана в зарученого хлопця, з туги перетворилася на сосну, рясно вкриту яблуками. А ще селяни гордяться, що їхня традиція на Водохреща - ексклюзивна.
Марія Тарас, завідувач народного дому села Гусакова:
- Старалися вже робити таке дійство в інших навколишніх селах, але воно там не прижилося, тому що якщо вирубаєте дерево і посадите його в іншому місці, то воно там не приживеться.
За радянських часів гусаківську традицію на Водохреща забороняли, а тих, хто її оберігав, переслідували. Утім, селяни все одно таємно збиралися у хаті священика і прикрашали деревце. Таким чином донесли традицію йорданської ялинки до сьогодні.

Інформація з http://podrobnosti.ua
=======================================================
Якщо на Водохрестя дерева вкриваються інеєм - весною того самого дня тижня треба сіяти озиму пшеницю, врожай буде багатим.
Якщо на Водохрещу день ясний – хліба будуть чисті, а якщо похмурий – буде у хлібі багато «сажки».
Йде лапатий сніг – на врожай.
Якщо зоряна ніч – вродяться горіхи і ягоди.
Переглядів: 1541 | Додав: Артем | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 1
1 marvelsrp  
0
Та ну его в такой мороз ещё и в воду лесть))) biggrin

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

//artcity.ucoz.ua
Друзі сайту

Допоможи сайту

РЕКЛАМА

| Art-m© 2024 | |