Вівторок, 23.04.2024, 15:37
Головна
Реєстрація
Вхід
Apoha.Art.City
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
НАЙКРАЩІ

Активісти тут... Шукай своє ім'я!

Наше опитування
Чи допомоіг Вам сайт
Всього відповідей: 53
Погода
Статистика
Яндекс.Метрика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
===
Головна » 2009 » Жовтень » 31 » Зі святом хеллоувіна
09:57
Зі святом хеллоувіна

  Про чудернацький Хеловін ми би, може, нічого й не знали, якби не американські фільми та серіали. З іншого боку, хто з нас у дитинстві не вирізав з гарбуза страхітливу пику зі свічкою всередині? Отже, щось від хеловінських звичаїв здавна живе і в наших краях. А загалом карнавальна традиція переодягання – здебільшого в нечисту силу та інших негативних персонажів – цілком інтернаціональна. Просто у нас це роблять 14 січня, а в Штатах – 31 жовтня.

  Сучасний Хеловін з’явився як результат змішування різних традицій, культур і обрядів, що в США, країні емігрантів, відбувається постійно. Походить свято начебто від давніх кельтів, які відзначали прихід нового року 1 листопада. Фестиваль, який влаштовували напередодні, символізував завершення сіль-ськогосподарських робіт і початок зими, яка практично в усіх народів асоціювалася зі смертю. Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, щоб оцінити справи своїх живих нащадків.

  У цей день кельтські жерці-друїди передбачали майбутнє. А простий народ, який вірив, подібно до нас, що як зустрінеш новий рік, так його і проведеш, завзято веселився. У маскарадні костюми одягалися, щоби обманути злих духів, які могли накликати нещастя. А щоби догодити добрим духам предків, на порогах домівок виставляли їжу. Потім, після завоювання Галлії римськими легіонами, до традицій свята додалися елементи ще однієї язичницької релігії, котра вельми шанувала нестримні ритуальні веселощі. А згодом християнська церква мудро пристосувала давні традиції до своїх канонів. Так, приміром, звичай залишати духам їжу трансформувався у пригощання бідних та дітей. Вважається, що звичай «трік-о-тріт» народився саме в Америці. Діти, одягнуті в карнавальні костюми, стукають у двері чужих домівок і вимагають частування – цукерок, солодощів. Якщо господарі відмовляють, діти можуть помститися: раніше було заведено закидати негостинний дім яйцями, сучасний же звичай більш гігієнічний – кидати розгорнутий туалетний папір.

Нічого незвичного для нас у цих дитячих «рейдах» також немає: наші діти ходять колядувати і сіяти на зимові свята. І хоч українська традиція вимагає виконання хоч якоїсь дії, останнім часом вона відчутно «американізувалася»: спів або віншування наші колядники та посівальники практично ігнорують, перетворившись просто на прохачів. Ось тільки цукерка нашу дитину хтозна чи задовольнить.

  Найголовніший хеловінський символ – гарбуз зі свічкою – походить із ірландського фольклору. А саме з легенди про скупого Джека, який двічі обманув чорта, та ще й примусив заприсягтися, що той не завдасть йому шкоди. Коли Джек помер, Бог відмовився приймати на небо душу скупердяя і відіслав її назад на землю. Однак змилосердився і дав Джекові палаючі вуглини замість очей, щоби він відганяв диявола. Цікаво, що в Ірландії, а надто за давніх часів, гарбузів не вирощували, тож перші страхітливі обличчя Джека вирізали з картоплі, яблук. А вже після еміграції до США переконалися, що гарбуз для цього підходить найкраще.

  Як відзначати Хеловін по-українськи

- У жодному разі не ходити по хатах за цукерками і не посилати дітей. Винятком може бути хіба що та домівка, в якій на підвіконні виставлено гарбуз із «підсвіткою». Там вас, можливо, зрозуміють.

- Якщо дуже хочеться, можна влаштувати костюмовану вечірку. Але на вулицю в страхітливих костюмах краще не виходити – ризикуєте закінчити вечір спілкуванням із «органами».

- Вирізати вдома «Джека» з гарбуза, дивитися фільми жахів, розповідати одне одному страшні історії, зігріваючись грогом чи глінтвейном, вам ніхто не заборонить.

http://www.molbuk.cv.ua
Переглядів: 2363 | Додав: Lubch | Рейтинг: 3.0/3
Всього коментарів: 8
8 Артем  
0

7 Lubch  
1
У вас святкують?? Не сміши, дуже сумніваюся, що на вікнах в будинках стоять гарбузові страшили, а діти ходять по домівках перевдягнені в костюми і кажуть "цукерки або смерть" і у випадку відмови закидують домівку яйцями)). Святкують - мається на увазі за традиціями.

6 Фанатик  
0
не з наю у якому ти тункті живеш, але у нас все святкують=))) biggrin

5 Lubch  
1
Такі свята проводити треба, як же ще по іншому можна насміятися зі страхів та зла flirt . Шкода, що в Україні це свято не дуже розвинене.

4 Delete  
0
Да классный праздник! devil devil devil
Можна оттянуться по особенному.

3 Артем  
0
(Що за камаз?) Ну імітація та пропаганда все ж є... devil devil devil devil

2 Фанатик  
1
ахаха... не просто зло, а імітація)) а це, камаз, різні речі devil devil devil

1 Delete  
0
Не знаю... Праздник вроде и хороший НО... пропагандирует все же зло( devil

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

//artcity.ucoz.ua
Друзі сайту

Допоможи сайту

РЕКЛАМА

| Art-m© 2024 | |